29. avgust, atrij MO Nova Gorica – Bojana Šaljić Podešva

| August 9, 2017
 

Bojana Šaljić Podešva se je rodila v Mariboru, kjer je obiskovala gimnazijo in srednjo glasbeno šolo. Zaključila je študij kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani in podiplomski študij elektroakustične glasbe v razredu D. Kaufmanna na dunajski Univerzi za glasbo. Izpopolnjevala se je tudi pri B. Liberdi, W. Mittererju, pri F. Barrière na inštitutu IMEB v Bourgesu (Francija), kar ji je omogočila štipendija programa UNESCO-Aschberg, ter pri R. Boulangerju na 9. mednarodni akademiji za novo glasbo in zvočno umetnost v Seefeldu na Tirolskem (Avstrija), kar ji je omogočila štipendija društva KulturKontakt Austria. Njeno umetniško delo temelji na filozofskem opazovanju človeka in družbe. Osnovno sredstvo njenega izraza je elektroakustična glasba, vključujoč živo elektroniko v povezavi z akustičnimi inštrumenti (“komorna elektronika”). V svojem delu se posveča raziskovanju zvoka kot entitete, ki vpliva na poslušalca fizično in vsebinsko; tako se njena glasba razpenja med popolno abstrakcijo in kompleksnimi semantičnimi govoricami. Dela predstavlja v obliki avtorskih večerov, skozi katere aktivno sooblikuje glasbeno življenje pri nas. Za svoje delo je bila večkrat nagrajena na komponističnih natečajih (Gustav Mahler Kompostions Preis, 32. mednarodno tekmovanje elektroakustične glasbe in zvočne umetnosti v Bourgesu idr.). Glede na knjigo dr. Gregorja Pompeta Novi tokovi v glasbi 20. stoletja je skladateljica ena izmed dveh najpomembnejših skladateljev slovenske mlajše skladateljske generacije. Svoja dela je predstavila na mednarodnem skladateljskem Rostrumu (Pariz, 2004; Dunaj, 2011), na IREM Rostrumu (Rim, 2004), na festivalu Synthèse (Bourges, 2005, 2006), na otvoritvi Festivala sodobne komorne glasbe Radenci (Radenci, Slovenija, 2000), na festivalu Guarnerius (Beograd, 2009), na festivalu Slowind in v projektu LIEU (Ljubljana, Pariz, Riga 2010) ter na številnih drugih koncertih na mednarodnem prizorišču. V letih 2013/14 je ustvarjala kot štipendistka Berlinske umetnostne akademije (Akademie der Künste). Poleg predstavljanja svojih del v koncertnih situacijah jo privlači povezovanje z drugimi umetnostmi; tako je dala glasbeno podobo mnogim slovenskim delom s področja lutkovnega, plesnega in dramskega gledališča ter filma. Nagrajena je bila za glasbo v predstavi Peskar na 2. bienalu ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenije l. 2003 v Mariboru, za glasbo v predstavi Svetnik Krespel na 3. bienalu ustanove lutkovnih ustvarjalcev Slovenije l. 2005 v Kopru ter prejela Vesno za glasbo iz filma Otroci s Petrička na 10. festivalu slovenskega filma l. 2007 v Portorožu.

Violončelist Gregor Fele (1983) je študiral na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu prof. M. Mlejnika, kjer je končal tudi specializacijo. Študij je nadaljeval na salzburškem Mozarteumu, kjer je končal podiplomski študij violončela v razredu prof. E. Bronzija in podiplomski študij baročnega violončela v razredu prof. M. Testorija. Kot solist je nastopil s simfoničnimi orkestri Akademije za glasbo, SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Maribor, RTV Slovenija in Orkestrom Slovenske vojske. Nastopil je na Svetovnih glasbenih dnevih in Festivalu Aspekte Salzburg, kot solist in član komornih skupin pa je nastopal v Berlinu, Trstu, Zagrebu, Salzburgu, na Dunaju in drugod. Intenzivno se posveča historičnemu izvajanju stare glasbe. Na tem področju je sodeloval s priznanimi glasbeniki, kot so R. Goebel, D. Oberlinger, M. Testori, M. Seiler, L. Ghielmi in drugi. Od leta 2006 je član Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.
Jošt Kosmač se je rodil leta 1984 v Kranju. Violončela se je začel učiti pri enajstih letih v glasbeni šoli Škofja Loka pri prof. Z. Kristl-Marinič. Pri isti profesorici je šolanje nadaljeval tudi na SGBŠ Ljubljana, vse do vpisa na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je študiral pri prof. C. Škerjancu in kasneje tudi z odliko diplomiral. Je dobitnik številnih nagrad na glasbenih tekmovanjih, tako doma kot tudi v tujini. Prejel je študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo in diplomo Summa cum laude. Izpopolnjeval se je na številnih seminarjih pri priznanih profesorjih, kot so C. Škerjanec, S. Basler, N. Gutman, E. Bronzi, G. Gnocchi, W.-S. Yang, A. Chumachenco, M. Pressler, W. Boettcher. Kot solist je nastopal z orkestroma SGBŠ Ljubljana in SNG Maribor. Igra v številnih komornih zasedbah. Od leta 2008 je zaposlen v orkestru Slovenske filharmonije.

Martin Sikur je violončelo študiral pri prof. C. Škerjancu na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pri prof. E. Bronziju in prof. G. Gnocchiju na Fondazione Musicale Santa Cecilia v Portogruaru, komorno igro pa pri prof. C. Chou-u na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Za svoje glasbeno delovanje je prejel več nagrad in priznanj. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih violončela in komorne igre pri priznanih profesorjih. Od leta 2001 do leta 2005 je bil član mladinskega orkestra Gustav Mahler. Kot solist ali komorni glasbenik nastopa doma in v tujini. Igra v Klavirskem triu Ars Musica in Godalnem kvartetu M.ARS. Martin Sikur je član Orkestra Slovenske filharmonije, deluje pa tudi kot profesor violončela in komorne igre na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

Zasedba:

Bojana Šaljić – elektronika

Gregor Fele – baročni violončelo

Jošt Kosmač – električni violončelo

Martin Sikur – sodobni violončelo
image2

Kategorija: Glasbe sveta 2017, Prejšnje edicije

Komentiranje ni mogoče