Elina Duni quartet 25.8.

| July 28, 2015
 

Albansko-švicarska pevka in skladateljica Elina Duni je vse bolj prepoznavno ime svetovne world-music scene. Glasbeni kritiki v Evropi in Združenih državah Amerike so fascinirani nad njeno sposobnostjo podajanja zgodb iz albanskih ljudskih pesmi. Sporočilnost njenega glasu je tako močna, da presega jezikovne omejitve, pišejo: »Jezika sploh ni treba poznati, da se te glasba dotakne.« »Pevka, ob čutni spremljavi klavirja, bobnov in basa, poslušalce popelje v čarobni svet,« so navdušeni.

Elina Duni Quartet

Elina Duni s triom stalnih sodelavcev prihaja pred Grad Kromberk predstavit novi album »Dallёndyshe« (Lastovka). Kvartet je na njem o svoje interpretiral albanske ljudske pesmi, povezane s prisilnim zapuščanjem rodnih krajev in z ljubeznijo.

V nasprotju s prejšnjo izdajo, ki je bila glasbeno bolj temačna, je skupina tokrat izbrala drug pristop: »Za balkansko glasbeno tradicijo velja, da je treba bolečino odpeti, da bi jo premagali. Zato so pesmi žalostne, melanholične. A vse niso takšne. Ponekod namreč bolečino odpravljajo s plesom. Kar se pokaže v tem, da so napevi poskočni in melodični, čeprav tema skladb ni sreča,« Elina Duni pojasni ritmičnost novega albuma.

Obeta se izjemen glasbeni torkov večer, saj je za kvartetom že več let skupnega ustvarjanja. Vsi so šolani glasbeniki, ki si radi privoščijo jazzovske eskapade na že postavljene aranžmaje. Več o Elini Duni na www.elinaduni.com.

Koncertna zasedba:

Elina Duni – vokal;

Colin Vallon – klavir;

Patrice Moret – kontrabas;

Norbert Pfammatter – bobni.

 

Kategorija: Glasbe sveta 2015, Prejšnje edicije

Komentiranje ni mogoče