Glasbe sveta 2017

| August 9, 2017
 

Festival Glasbe sveta 2012 letnice v imenu ni imel kar tako. Organizatorji iz Goriškega muzeja in kulturno-umetniškega društva Morgan so z njo nakazali, da se obeta nadaljevanje. Prireditev, katere namen je opozarjati na pomembnost prenašanja izkušenj in tradicij naših prednikov, naj bi tudi sama postala tradicionalna.

Brez pozitivnega odziva javnosti seveda ne bi šlo. In ker je bila prireditev na vrtu Gradu Kromberk pri Novi Gorici v preteklih izvedbah dobro obiskana, je vse nared za ponovno popestritev avgustovskih torkovih večerov. In to ne samo z glasbo. Del festivala je namreč že vseskozi in bo tudi letos tržnica Dobrote sveta. Na pokušino bodo različni pridelki, zrasli iz zemlje Goriške in drugih regij.

SKRBNO IZBRANI GLASBENIKI

V idilično okolje grajskega vrta organizatorji vedno povabijo izjemne glasbenike, ki se v svojem ustvarjanju naslanjajo na ljudsko glasbo ali na več desetletij uveljavljene glasbene vzorce. Izročilu dodajajo moderne glasbene trende in pa tradicije iz okolji, od koder sami izhajajo.

Ko ti umetniki aktualizirajo in bogatijo izročilo, poskrbijo, da to ne bi zamrlo – kot so to v preteklosti počeli brezimni ljudski godci. Obenem s tem pokažejo na neizogibnost povezovanja in soobstoja različnih kultur v različnih okoljih in časih. In s kombinacijo na prvi pogled nezdružljivega spodbujajo domišljijo obiskovalcev festivala.

TRŽNICA BUTIČNIH DOBROT

Tudi spremljajoča tržnica Dobrote sveta ponuja aktualizirano in obogateno tradicijo. Oljarji, vinarji, sirarji, čebelarji in drugi kmetijci z bovškega, kobariškega, cerkljanskega, vipavskega, iz Goriških Brd, slovenske Istre, italijanske Furlanije in s tržaškega Krasa na stojnice prinesejo svoje pridelke in jih ponudijo v okušanje in nakup gurmanom.

PREOBRAZBA

Pretekle edicije festivala so pred in v Grad Kromberk med drugim prinesle nastope Svetlane Makarovič, Tamare Obrovac, Marka Hatlaka, Triloka Gurtuja, Habiba Koiteja, skupin Šukar in Mostar Sevdah Reuninon, Nece Falk, Tomaža Pengova, Roberta Jukiča, Eline Duni, Paul McCandlessa, Vinka Globokarja in še bi lahko naštevali. Tudi letošnji avgustovski in septembtrski torki bodo glasbeno tako zelo raznoliki, kot bi ne šlo za isti glasbeni festival.

A zakaj taka raznolikost?

Zamislite si, da bi živeli v svetu, ko bi vsi brali samo en medij. Ko bi vsi poslušali le en radio in ko bi prek radijskih valov enega in edinega radia prihajale vedno iste melodije. Zamislite si, da bi na različnih festivalih vedno nastopali isti izvajalci. Da bi v kinodvoranah gledali vedno isti film, doma in v restavracijah pa jedli vedno isto jed. Kako dolgo bi trajalo, da bi si v takem svetu kdo drznil ustvariti kaj drugačnega, vznemirljivega, novega? In kakšna bi bila cena, ki bi jo za odmik od ustaljenega plačal?

Pa vendar: ali ni ta morasti unisoni svet v marsičem podoben temu, ki ga večina ljudi večinoma že živi?

Če se ne potrudimo in se ne čisto zavestno zapodimo v iskanje alternativnih medijskih kanalov, že sedaj nevede beremo samo novice iz povsem usklajenih virov. Če se ne potrudimo iskati alternativ, na vseh možnih radijskih kanalih pretežno že poslušamo samo brezčutno »štanc« glasbo. Če samo sledimo množici, se na najbolj prepoznavne poletne festivale odpravimo poslušat prav skupine, ki se najpogosteje predvajajo na najbolj poslušanih radiih. Če vzamemo, kar nam pač ponudijo, v kinu vsakič znova gledamo filme, narejene po istem kopitu, s popolnoma predvidljivimi zasuki. In če se ne potrudimo, stalno jemo isto.

In, priznajmo si, večinoma se pač ne potrudimo. Energijo raje vlagamo v delo. Ali v to, da bi delo dobili. Ali pa se nam preprosto ne ljubi iskati alternativ, češ, saj nam nič ne manjka.

Zdaj pa se spomnite na trenutek v čakalnici, ko ste v neki reviji, ki je poprej nikdar niste brali, zasledili za vas povsem novo in izvirno misel. Pomislite na trenutek, ko je v avtu v frekvenco radia, ki ga poslušate, vskočila glasba z drugega, morda tujega radia in vas čisto vznemirila. Pomislite na film, ki je bil tako drugačen od ostalih, da ste si v dobi downloadanja in streamanja kupili kar DVD filma. Ali na povabilo prijateljev na koncert skupine, za katero do takrat niste slišali, pa ste s koncerta odšli bogatejši za majico z motivom te skupine. In pomislite na obed, ki vam je dal misliti, kako nezanimive jedi jeste vsak dan. Ste po teh doživetjih res še bili isti človek kot pred tem?

Kar nas obdaja, nas tudi oblikuje. In ko je to tako raznoliko, kot so nastopajoči na festivalu Glasbe sveta, se – tako se nadejamo organizatorji – vznemirljivosti, novosti zgodijo prej in raje, kot bi se sicer. Za to in zato smo se resnično potrudili. Že šesto leto zapored.

Vljudno vabljeni na (ponovno) preobrazbo.

14202569_1599669660059218_6555285353911638523_n

Kategorija: Glasbe sveta 2017

Komentiranje ni mogoče