Glasbe sveta 2018

| July 20, 2018
 

Etno in jazz Festival Glasbe sveta se v evropskem letu kulturne dediščine ponovno vrača na grad Kromberk. Prireditev, katere namen je opozarjati na pomembnost prenašanja izkušenj in tradicij naših prednikov, je sama postala tradicionalna. Brez pozitivnega odziva javnosti seveda ne bi šlo. In ker je bila prireditev na vrtu Gradu Kromberk pri Novi Gorici v preteklih izvedbah dobro obiskana, je vse nared za ponovno popestritev avgustovskih torkovih večerov. In to ne samo z glasbo. Del festivala je namreč že vseskozi in bo tudi letos tržnica Dobrote sveta. Na pokušino bodo različni pridelki, zrasli iz zemlje Goriške in drugih regij.

SKRBNO IZBRANI GLASBENIKI
V idilično okolje grajskega vrta organizatorji vedno povabijo izjemne glasbenike, ki se v svojem ustvarjanju naslanjajo na ljudsko glasbo ali na več desetletij uveljavljene glasbene vzorce. Izročilu dodajajo moderne glasbene trende in pa tradicije iz okolji, od koder sami izhajajo. Ko ti umetniki aktualizirajo in bogatijo izročilo, poskrbijo, da to ne bi zamrlo – kot so to v preteklosti počeli brezimni ljudski godci. Obenem s tem pokažejo na neizogibnost povezovanja in soobstoja različnih kultur v različnih okoljih in časih. In s kombinacijo na prvi pogled nezdružljivega spodbujajo domišljijo obiskovalcev festivala.

Pod pokroviteljstvom Mestne občine Nova Gorica, Goriškega muzeja in letos tudi Ministrstva za kulturo R Slovenije, se bodo tako na letošnjem festivalu predstavili priznani sardinski jazz trobentač Paolo Fresu, Bratko Bibič s svojim kvartetom Dedly Woodleybears, Brina s svojo skupino in Slovensko Mladinsko Gledališče s predstavo Pasja procesija.

TRŽNICA BUTIČNIH DOBROT
Tudi spremljajoča tržnica Dobrote sveta ponuja aktualizirano in obogateno tradicijo. Oljarji, vinarji, sirarji, čebelarji in drugi kmetijci z bovškega, kobariškega, cerkljanskega, vipavskega, iz Goriških Brd, slovenske Istre, italijanske Furlanije in s tržaškega Krasa na stojnice prinesejo svoje pridelke in jih ponudijo v okušanje in nakup gurmanom.

RAZNOLIKOST
Pretekle edicije festivala so pred in v Grad Kromberk med drugim prinesle nastope Svetlane Makarovič, Tamare Obrovac, Marka Hatlaka, Triloka Gurtuja, Habiba Koiteja, skupin Šukar in Mostar Sevdah Reuninon, Nece Falk, Tomaža Pengova, Roberta Jukiča, Eline Duni, Paul McCandlessa, Vinka Globokarja, Ralph Townerja, Boštjana Gombača, TPPZ “Pinko Tomažič” in še bi lahko naštevali. Tudi letošnji avgustovski torki bodo glasbeno tako zelo raznoliki, kot bi ne šlo za isti glasbeni festival. A zakaj taka raznolikost? Če se ne potrudimo in se ne čisto zavestno zapodimo v iskanje alternativnih medijskih kanalov, že sedaj nevede beremo samo novice iz povsem usklajenih virov. Če se ne potrudimo iskati alternativ, na vseh možnih radijskih kanalih pretežno že poslušamo samo brezčutno »štanc« glasbo. Če samo sledimo množici, se na najbolj prepoznavne poletne festivale odpravimo poslušat prav skupine, ki se najpogosteje predvajajo na najbolj poslušanih radiih. Če vzamemo, kar nam pač ponudijo, v kinu vsakič znova gledamo filme, narejene po istem kopitu, s popolnoma predvidljivimi zasuki. In če se ne potrudimo, stalno jemo isto. In, priznajmo si, večinoma se pač ne potrudimo. Energijo raje vlagamo v delo. Ali v to, da bi delo dobili. Ali pa se nam preprosto ne ljubi iskati alternativ, češ, saj nam nič ne manjka.

Zdaj pa se spomnite na trenutek, ko je v avtu v frekvenco radia, ki ga poslušate, vskočila glasba z drugega, morda tujega radia in vas čisto vznemirila. Pomislite na film, ki je bil tako drugačen od ostalih, da ste si v dobi downloadanja in streamanja kupili kar DVD filma. Ali na povabilo prijateljev na koncert skupine, za katero do takrat niste slišali, pa ste s koncerta odšli bogatejši za majico z motivom te skupine. In pomislite na obed, ki vam je dal misliti, kako nezanimive jedi jeste vsak dan. Ste po teh doživetjih res še bili isti človek kot pred tem? Kar nas obdaja, nas tudi oblikuje. In ko je to tako raznoliko, kot so nastopajoči na festivalu Glasbe sveta, se – tako se nadejamo organizatorji – vznemirljivosti, novosti zgodijo prej in raje, kot bi se sicer. Za to in zato smo se resnično potrudili. Že sedmo leto zapored. Vljudno vabljeni na (ponovno) preobrazbo.

Plakat2018

Kategorija: Glasbe sveta 2018, Uncategorized

Komentiranje ni mogoče