Glasbe sveta 2020

| July 14, 2021
 

mdmgs
FESTIVAL GLASBE SVETA / MUSICHE DAL MONDO

Lanska pobuda oblikovanja skupnega festivala dveh mest onkraj meje, izkorišča izjemno geografsko danost našega okolja. Festival Glasbe sveta tako želi poudariti pomembnost, kako ravno ta dialog ter soočanje med obema stranema lahko postaneta ključ napredka in hkrati stimulacija za nove idejne predloge, raziskovanja ter ‘investicije’ za vse, ki verjamejo v enoten skupni prostor in v zmožnosti za nove realnosti, ter priložnost za vzpostavitev novih sinergij na področju kulture. Nova Gorica in Gorica bi s podobnimi pristopi skupno pridobivala na prepoznavnosti kot enotna realnost, pripravljena, da končno le postane eno mesto. Enotni festival v taki obliki bi na dolgi rok postal zametek skupne kulturne strategije obeh mest, povečal prepoznavnost same prireditve, posameznih mest, celotne regije in vplival na večjo povezanost mejnih mest in njenih prebivalcev.

Z lanskim pristopom Fundacije Coronini iz Gorice in društva Controtempo iz Krmina k skupni organizaciji in širitvi enotnega festivala še v sosednjo Gorico, je dogodek pridobil še večjo prepoznavnost in pomembnost v mednarodnem prostoru in tako pridodal izjemno vrednost tudi sami skupni kandidaturi obeh mest za kulturno prestolnico Evrope 2025, saj so le-to s podporo, poleg Ministrstva za kulturo R Slovenije, prepoznali tudi občina Gorica in preko društva Controtempo ministrstvo za kulturo R Italije in dežela Furlanija – Julijska krajina.

VEČ O IZVAJALCIH

Sreda, 29. julij:

DUMItRIO

Zasedba nam skuša pričarati očarljive glasbene pokrajine romunskih prizvokov, temelječih na narativno–intuitivnih kompozicijah in spontanih improvizacijah. Gre za nekakšno reinterpretacijo glasbenega in ustnega izročila romunske folklore, ki z dodatkom violine, viole in violončela že dobro uveljavljenemu kitarskemu triu, ustvarja edinstveno in sugestivno zvočno razsežnost. Zasedba se lahko pohvali z dolgim seznamom pomembnih nastopov, kot denimo: Bimhuis (Amsterdam), Konzerthaus (Berlin), Flagey Hall (Bruselj), 12Points (Dublin), Akbank Jazz (Istanbul), Skopje Jazz Festival (Severna Makedonija), Gărâna Jazz (Romunija), itd.

George Dumitriu: kitara, viola, violina
Mattia Magatelli: kontrabas, el. Bas
Kristijan Krajnčan: bobni, violončelo

Tesi/Vailant/Piccioni Trio

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja sta duo Tesi/Vaillant presenečala svetovna občinstva predvsem po zaslugi nadvse pogumne in originalne glasbe. Tokrat se v dodatni ritmični opori velikega mojstra tamburina Piccionija, zopet vračata na stara pota. Mandolina, orgelski diatonični portativ in tamburin so resda troje tradicionalnih glasbil, ki pa se v rokah pričujočih virtuozov, njuni izrazni potenciali in besedišče raztezajo v nedogled. Preprost in všečen glasbeni univerzum, ki deluje nadvse prepričljivo ter obenem vedno znova preseneča.

Riccardo Tesi: harmonij
Patrick Vaillant: mandolina
Andrea Piccioni: tamburin

Četrtek, 30. julij:

Fade Ou3 feat. Francis

V nekaterih krogih še vedno velja prepričanje, da obstoja nekakšna meja, ki deli svet klasične „resne“ glasbe, od številnih drugih žanrov 20. stoletja, med katere sodi tudi jazz. Zasedba Fade Ou3 se namenja ustvarjati dialog med to navidezno zamejenostjo glasbenih svetov, z dekonstrukcijo in ponovno predelavo velikanov klasike, od J.S. Bacha, D. Šostakoviča, W.A. Mozarta, A. Skrjabina ter nenazadnje G. Ligetija. Ponujena glasba nam prikliče najrazličnejše vplive, od tradicionalnega do sodobnega jazza, od popa, elektronske in folk glasbe.

Giulio Scaramella: klavir in klaviature
Pietro Spanghero: kontrabas, el. Bas
Daniele Furlan: bobni, elektronika
Francesco Ivone: trobenta, elektronika

Petek, 31. julij:

Artrobius Ensemble “Perigeo tribute”

Skupina Artrobius je nastala v zlatem obdobju t.i. progresivne rock glasbe v začetku 70. letih. Takrat so različne radijske postaje širom Italije, često predvajale skladbe skupin: PFM, Banco del Mutuo Soccorso, Area in PERIGEO. Njihovi največji hiti so celo dosegali pozornost v barskih džuboksih. S temi predpostavkami in z nepomirjeno strastjo do te glasbe, so Artrobius svojo pot nadaljevali do danes in tokratni nastop bodo z velikim veseljem ter ponosom posvetili zasedbi PERIGEO.

Graziano Kodermaz: saksofoni
Paolo Visintin: pozavna
Marco Gregorig: klaviature
Claudio Cappelli: bobni
gosti: Pierpaolo Gregorig: saksofoni
Roberto Franceschini: bas
Giordano Chiarion: kitare

Sobota, 1. avgust:

Fabrizio Bosso & Luciano Biondini “Face to Face”

Face to Face, iz oči v oči: duo Fabrizia Bossa in Luciana Biondinija, se prosto giblje znotraj širokega jazzovskega miljeja, med prosto improvizacijo in sredozemskim melosom. Vsestranski trobentač iz Piemonta se sreča z zrelim in preudarnim glasbenim dotikom harmonikarja iz mesta Spoleto, v zvočnem dialogu prežetim z medsebojnim poslušanjem in globljo empatijo. Značilna glasbena temperamenta, polna silnega ter strastnega zanosa do muziciranja, zaokrožijo veličino tega čarobnega projekta. Enakovredni dialog v katerem ni prostora za kakršen koli vodstvo, ampak vseprisotna interakcija v službi popolne izraznosti glasbenega diskurza.
Fabrizio Bosso: trobenta
Luciano Biondini: harmonika

Torek, 4. avgust:

ZVEZDANA NOVAKOVIĆ “ ZveN aka zven”

Zvezdana Novaković je vsestranska glasbena ustvarjalka in performerka. Sprehaja se je od etna prek gledališke glasbe, do z elektroniko obogatenega eksperimentiranja. V krepkem desetletju je delovala na številnih področjih in v toliko projektih, da jih je težko popisati. Razpon sega od gledaliških do koncertnih odrov, od skupine Laibach do Svetlane Makarovič, od Bolgarije do Brazilije, od starodavnih tradicij do elektronike, od lutk do uprizoritvenih presežkov Jerneja Lorencija, od klasike do džeza, od poučevanja vokalnih tehnik, prek študija kompozicije do vodenja pevskih zborov, od nacionalne opere do alterklubov, od pripovedovanja do harfe. Vse pa povezuje njen glas. Njen ZveN. “ZveN aka zven” je Zvezdanin solistični zvočni performans, prepleten z avtentičnim petjem in harfo, ob njem pa gradi zvočne slike z elektronskimi instrumenti in tako starodavno sreča moderno v brezčasni pesmi prednikov.

Zvezdana Novaković: vokal, harfa, zankanje, kompozicije

ALY KEITA & HAMID DRAKE Duo

Ko sta se pred leti srečala Aly Keita in Hamid Drake se je zgodila alkimija. Gre namreč za zvočno popotovanje nekje med starodavno Afriko in sodobnimi ZDA, med sočno in vedro glasbo, polno obsesivno ponavljajočih ritmičnih zank, tisočerih ritmičnih odtenkov in poseganja v tradicijo plesnih žalostink griot pripovedovalcev Zahodne Afrike. Aly Keita – mojster na balafonu, značilnim instrumentom njegove rodne pokrajine, ki med drugim spominja na marimbo, ob njemu pa čudežni bobnar in tolkalec Hamid Drake, ključni ritmični silak sodobne glasbene scene že skoraj pol stoletja.

Aly Keita: balafon
Hamid Drake: bobni, perkusije

Torek, 25. avgust:

BOŠTJAN GOMBAČ & ŽIGA STANIČ: Razpoke časa

Multiinstrumentalist Boštjan Gombač ter pianist in skladatelj Žiga Stanič sta glasbenika, ki presegata tradicionalne okvirje klasične glasbe, saj pogosto raziskujeta meje med komponiranjem in izvedbo ter med interpretacijo in improvizacijo. Poleg tega jih druži tudi radostno podajanje v najrazličnejše stile in žanre. To zvedavost sta pretvorila tudi v nadaljevanje glasbenega projekta Razpoke časa, ki ga je poleg Staniča zasnoval še Ljuben Dimkaroski. Projekt spaja barvno unikatnost najstarejšega najdenega instrumenta na svetu, tidldibab, ter klavirsko spremljavo Staničevih kompozicij. Gre za skladbe različnih estetskih korenin, ki so morebiti bile skupne že prvobitnim glasbenikom našega sveta.

Žiga Stanič: klavir, prepariran klavir
Boštjan Gombač: tidldibab, fujara, piščali, ki imitirajo ptice, alghosazi, indijanske piščali, dungchen, školjke, glas, zvočilanf_pixart_a3_musichedalmondo-page-001

Kategorija: Prejšnje edicije

Komentiranje ni mogoče