mdmgsPark Vile Attems – Via Giulio Cesare 36, Ločnik (Gorica – ITA)

Grad Kromberk, Nova Gorica (SLO)

sreda, 28. julij
ob 21.00
Grad Kromberk, Nova Gorica
TRILOK GURTU “Tolkalski solo”

Trilok Gurtu: tolkala
Trilok Gurtu je živa legenda jazza in glasb sveta. Vrhunski tolkalski virtuoz se je na različnih scenah uveljavil z mojstrskim obvladovanjem instrumenta in prestižnimi sodelovanji s številnimi svetovno priznanimi umetniki, kot so Pat Metheny, John McLaughlin, Joe Zawinul, Jan Garbarek,
Bill Evans, Pharoah Sanders, Dave Holland, z zasedbo Oregon in italijanskimi glasbeniki, kot so Ivano Fossati, Pino Daniele, Adriano Celentano, Gianna Nannini… Vse je navdušil z izjemnim občutkom za ritem. Z mešanjem zahodne in indijske tehnike je Gurtu razvil enkraten slog in zvok, zaradi katerih je postal nesporni vladar lestvic priljubljenosti med tolkalci po vsem svetu. Poslušalce očarajo njegove kompozicije, v katerih indijske ritme in napeve prepleta z elementi jazza in rocka. Ne preseneča, da se sam rad opredeljuje kot graditelj glasbenih “mostov” med različnimi kulturami.

četrtek, 29. julija
ob 21.00
Grad Kromberk, Nova Gorica
ANBOT | ZVEZDANA NOVAKOVIĆ ZveN “Čaralice”

Anbot

Aldo Kumar: harmonika – Peter Jakša: tamburin, kitara – Peter Jud: violina – Nino de Gleria: bas, kontrabas – Janez Pirc: cajon, tolkala – Peter Beltram: flavta – Iztok Smeh: klarinet – Tomislav Čizmić: glas – Janez Vlaj: violina – Rudi Štravs: bas – Miran Mohar: ustna harmonika, tolkala
Anbot je glasbena zasedba, ki jo vodi skladatelj Aldo Kumar – letošnji dobitnik Kozinove nagrade za zaokrožen skladateljski opus, ki jo podeljuje Društvo slovenskih skladateljev. Združuje profesionalne in ljubiteljske glasbenike z različnimi poklicnimi cilji, ki z veliko predanostjo in malo didaktike ustvarjajo nadvse izvirno glasbeno zvrst, ki jo je danes težko slišati kjerkoli drugje. V njihovem repertoarju se balkanska glasba (Makedonija, Bulgarija, Romunija) prepleta s klezmerjem, tradicionalno glasbeno zvrstjo aškenaških Judov iz vzhodne Evrope, temami iz italijanskih filmov (denimo Fellinijevega Amarcorda), z irskimi in s francoskimi ljudskimi motivi, s starimi latino uspešnicami in številnimi drugimi skladbami, ki s svojimi melodijami vzbujajo nostalgijo ter spomine na čas, ko je živa glasba ljudi še povezovala z močjo svoje izraznosti. Tudi zaradi nevsakdanje sestave je ansambel zmožen poustvariti edinstven in izviren zvok, ki lahko spretno pritegne vsako poslušalstvo.

“ČARALICE”

Zvezdana Novaković ZveN: glas, kompozicije – Marko Črnčec: klaviature – Nino Mureškič: tolkala – Petra Prosen, Maja Zagmaister, Neža Janša, Sonca Menart, Zarja Menart, Kaja Horvat, Eva Mulej: spremljevalni vokali – Neža Bojovič, Adrijana Vučković : koreografija, ples in tolkala

V manj kot stoletju je človek pripomogel k množičnemu izumrtju živih bitij in prignal Zemljo na rob ekološke katastrofe. Živimo na Zemlji, a kot da je ne slišimo! Naši predniki pa so znali modro prisluhniti naravi in njenim ciklom, z ritualnimi pesmimi so se z njo povezali in
jo častili.

Zvezdana Novaković je vsestranska glasbenica in performerka, ki se doma počuti tako v etnu ter gledališki glasbi kot tudi eksperimentalni elektroniki in raziskuje vse odtenke glasbene umetnosti. V novem projektu Čaralice bodo zazvenele ritualne hvalnice naravi, starodavne magične besede in zagovori, s katerimi so naši predniki zdravili različne fizične in psihične bolezni. Posebej za projekt uglasbena besedila in izvirne napeve je avtorica poiskala v zbirki starih zapisov iz Slovenije in sosednjih balkanskih narodov, na koncertu pa bodo zazveneli v moderni zvočni sliki. “Čaralice” so hkrati poklon Pavlu Medveščku in vsem starovercem, ki so s spoštovanjem gojili našo prvo vero, vero v naravo.

petek, 30. julij
ob 21.00
Grad Kromberk, Nova Gorica
MIROSLAV TADIĆ & MERIMA KLJUČO “Aritmija”

Miroslav Tadić: klasična kitara – Merima Kjučo: harmonika
“karizmatična mehkoba in subtilna moč” – “onstran virtuoznosti” – “glasbenika igrata s tako
veličastno prefinjenostjo, da se poslušalec skoraj boji dihati”
All About Jazz, marec 2016

Po dolgih letih prijateljstva in glasbene naklonjenosti se harmonikarica Merima Ključo in kitarist Miroslav Tadić predstavljata s projektom “Aritmija”, idealno platformo za njune skladbe, aranžmaje in improvizacije. Priznana mojstra, ki navdih črpata iz najrazličnejših materialov, od Bartoka in Satieja do zapletenih balkanskih ljudskih tem, ki jih odlikujejo nenavadne ritmične, metrične in melodične strukture, v svoji glasbi združujeta svoje bogate ter raznolike izkušnje in ustvarjata povsem edinstvene glasbene pokrajine.

torek, 3. avgust
ob 21.00
Park Vile Attems – Via Giulio Cesare 36, Ločnik (Gorica)
DOBET GNAHORÉ

Dobet Gnahoré: glas, tolkala – Julien Pestre: kitara, glas – Mike Dibo: bobni – Louis
Haessler: bas, klaviature
Vsa Afrika v enem čudovitem glasu! Pevka, plesalka in tolkalistka s Slonokoščene obale Dobet Gnahoré svoje pesmi interpretira v različnih afriških jezikih, francoščini in angleščini ter v njih prepleta številne zvočne in ritmične elemente, od mandingo melodij do kongoške rumbe, od zulujevskih zborov do pigmejskih in beté pesmi ter ganskega žanra high-life, pojoč o ljubezni in porazih, veselju in praznovanju. Dobitnica nagrade grammy bo na festivalu predstavila svoj zadnji studijski podvig Couleur, ki je izšel junija 2021. Na novem albumu se glasbenica oddaljuje od akustičnega in introspektivnega sloga preteklosti in prehaja na sodobne afropop zvoke pod vplivi številnih navdihov in kultur, s katerimi se je srečala v svoji karieri. Couleur uteleša urbano energijo sodobne Afrike in močan duh neodvisne ženske, ki se veseli pozitivne ter uspešne prihodnosti. Njena karizma in impozantna odrska prezenca, ki sta rezultat dolgoletnega gledališkega in koreografskega dela, na odru pritegneta našo pozornost že od prvega trenutka, združujoč izrazno moč glasu, plesnih gibov in obrednih tolkal.

četrtek, 5. avgust

ob 21.00

Park Vile Attems – Via Giulio Cesare 36, Ločnik (Gorica)
KOKOROKO

Sheila Maurice-Grey: trobenta, glas – Cassie Kinoshi: alt saksofon, glas – Richie
Seivewright: pozavna, glas – Mutale Chashi: bas – Oscar Jerome: kitara – Yohan
Kebede: klaviature – Onome Edgeworth: tolkala – Ayo Salawu: bobni

Kolektiv osmih mladenk in mladcev iz Londona velja za eno najbolj karizmatičnih zasedb aktualne britanske nu jazz scene. Zasedba črpa navdih pri velikih mojstrih aftrobeata, kot so Fela Kuti, Ebo Taylor in Tony Allen, in nadaljuje z dolgo tradicijo afriške scene v Londonu. Njihove močne korenine, ki se razraščajo po aktualni londonski sceni, dajejo življenje specifičnemu zvoku, ki meji na več zvrsti: od funka do jazza, od tradicionalne zahodnoafriške glasbe do jamajških ritmov in londonskih urbanih zvokov. Kokoroko, kar v tradicionalnem nigerijskem jeziku urhobo pomeni “biti močan”, je izraz nove glasbene dobe v Londonu, kjer si mladi glasbeniki, otroci diaspore in sodobnega jazza, ponovno prilaščajo lastne korenine in gradijo temelje novega črnskega imaginarija.

petek, 6. avgust
ob 21.00
Park Vile Attems – Via Giulio Cesare 36, Ločnik (Gorica)

SONS OF KEMET

Shabaka Hutchings: saksofon, klarinet – Eddie Hick: bobni – Tom Skinner: bobni -
Theon Cross: tuba
Sons of Kemet je ime ene izmed treh zasedb, v kateri igra saksofonist, skladatelj, filozof in pisatelj Shabaka Hutchings, ki je že nekaj časa ena vodilnih figur britanske jazz scene. Pred kratkim je pri legendarni založbi Impulse! Records izšel njihov četrti album Black To The Future, ki predstavlja jasno afirmacijo črnske identitete, kar potrjuje tudi sam Shabaka Hutchings: “Pomen teh pesmi ni univerzalen, njihovo razumevanje pogojuje kulturni kontekst vsakega poslušalca.” Album je nekakšna zvočna pesnitev, ki je plod “jeze, frustracij in zavesti, ki so se pojavile po smrti Georgea Floyda in protestih Black Lives Matter”. Esenco duha albuma utelešajo naslednje Hutchingsove besede: “Na koncu ostaja osrednje sporočilo vendarle enako: da bi človeštvo lahko napredovalo, moramo razumeti, kaj pomeni biti Black to the Future.” Sons of Kemet so strastna šok terapija s presenetljivo in energično glasbeno formulo, ki temelji na jazzu, rocku, karibski ljudski in afriški glasbi.

Vstopnina ITA
Intero 20 euro / ridotto 17 euro
PREDPRODAJA
www.vivaticket.it
ticket@controtempo.org

Vstopnina SLO
Intero euro / ridotto euro
PREDPRODAJA
glasbe.sveta@gmail.com