Glasbe sveta 2016 na gradu Kromberk

| July 27, 2016
 

Festival Glasbe sveta 2012 letnice v imenu ni imel kar tako. Organizatorji iz Goriškega muzeja in kulturno-umetniškega društva Morgan so z njo nakazali, da se obeta nadaljevanje. Prireditev, katere namen je opozarjati na pomembnost prenašanja izkušenj in tradicij naših prednikov, naj bi tudi sama postala tradicionalna.

Brez pozitivnega odziva javnosti seveda ne bi šlo. In ker je bila prireditev na vrtu Gradu Kromberk pri Novi Gorici v preteklih izvedbah dobro obiskana, je vse nared za ponovno popestritev avgustovskih torkovih večerov. In to ne samo z glasbo. Del festivala je namreč že vseskozi in bo tudi letos tržnica Dobrote sveta. Na pokušino bodo različni pridelki, zrasli iz zemlje Goriške in drugih regij.

SKRBNO IZBRANI GLASBENIKI

In koga vse boste lahko slišali letos? V torek, 9. avgusta, bosta festival otvorili skupini Vasko Atanasovski Trio in Etnoploč. Trio, ki ga vodi vsestranski glasbenik Vasko Atanasovski, velja za eno najbolj vznemirljivih skupin v Sloveniji in širše. Skupino Etnoploč pa si boste zapomnili po edinstveni mešanici etno glasbenih stilov, ki jo že več kot desetletje ohranja na različnih slovenskih in tujih glasbenih odrih. Teden kasneje, 16. avgusta, bodo po nastopu skupine Natriletno kolobarjenje s praho nastopili italijani Fabularasa z virtuozom Paulom McCandlessom. Z dvema Grammyjema nagrajeni McCandless velja za enega največjih interpretov na oboi, Fabularasa pa je ena najprestižnejših italijanskih glasbenih skupin. Torek bo minil v zvokih jazza, pomešanega s prvinami sredozemske ljudske glasbe, začel pa se bo malce drugače. Natriletno kolobarjenje s praho je duo, ki je družbeno angažirano in intimno poezijo avtorja in režiserja Jureta Novaka oblekel v prvine pankerske, grandžerske, bluesovske in folk glasbene tradicije. Tretji torek v avgustu, 23. 8., v Kromberk prihaja Katja Šulc kvintet in muzikalno-ognjeni ansambel Čiribara. Karizmatična pevka bo predstavila novi album Kamlisajlan, na katerem se je povsem odmaknila od mešanice jazza in urbanih ritmov, po katerih je znana. V motive ljudskih glasb z različnih koncev sveta je zavila poezijo romskih pesnikov iz Balkana in Vzhodne Evrope. Čirabara pa bo sploh nekaj posebnega.

Zadnji torek v mesecu, 30. 8., pa bo Glasbe sveta 2016 zaključil še en koncert, po katerem bo težko zaspati. Pihalni kvintet Slowind, sestavljen iz solistov Orkestra Slovenske filharmonije, bo izvajal dela glasbenega veleuma Vinka Globokarja. Svetovno uveljavljeni skladatelj in pozavnist pa se jim bo občasno pridružil z improviziranjem. Edinstveno doživetje, ki ga resnično ne gre zamuditi.

TRŽNICA BUTIČNIH DOBROT

Tudi spremljajoča tržnica Dobrote sveta ponuja aktualizirano in obogateno tradicijo. Oljarji, vinarji, sirarji, čebelarji in drugi kmetijci z bovškega, kobariškega, cerkljanskega, vipavskega, iz Goriških Brd, slovenske Istre, italijanske Furlanije in s tržaškega Krasa na stojnice prinesejo svoje pridelke in jih ponudijo v okušanje in nakup gurmanom.

PREOBRAZBA

Pretekle edicije festivala so pred in v Grad Kromberk med drugim prinesle nastope Svetlane Makarovič, Tamare Obrovac, Marka Hatlaka, Triloka Gurtuja, Habiba Koiteja, skupin Šukar in Mostar Sevdah Reuninon, Nece Falk, Tomaža Pengova, Roberta Jukiča, Eline Duni in še bi lahko naštevali. Tudi letošnji avgustovski torki bodo glasbeno tako zelo raznoliki, kot bi ne šlo za isti glasbeni festival. A zakaj taka raznolikost? Zamislite si, da bi živeli v svetu, ko bi vsi brali samo en medij. Ko bi vsi poslušali le en radio in ko bi prek radijskih valov enega in edinega radia prihajale vedno iste melodije. Zamislite si, da bi na različnih festivalih vedno nastopali isti izvajalci. Da bi v kinodvoranah gledali vedno isti film, doma in v restavracijah pa jedli vedno isto jed. Kako dolgo bi trajalo, da bi si v takem svetu kdo drznil ustvariti kaj drugačnega, vznemirljivega, novega? In kakšna bi bila cena, ki bi jo za odmik od ustaljenega plačal? Pa vendar: ali ni ta morasti unisoni svet v marsičem podoben temu, ki ga večina ljudi večinoma že živi?

Če se ne potrudimo in se ne čisto zavestno zapodimo v iskanje alternativnih medijskih kanalov, že sedaj nevede beremo samo novice iz povsem usklajenih virov. Če se ne potrudimo iskati alternativ na vseh možnih radijskih kanalih pretežno že poslušamo samo brezčutno »štanc« glasbo. Če samo sledimo množici, se na najbolj prepoznavne poletne festivale odpravimo poslušat prav skupine, ki se najpogosteje predvajajo na najbolj poslušanih radiih. Če vzamemo, kar nam pač ponudijo, v kinu vsakič znova gledamo filme, narejene po istem kopitu, s popolnoma predvidljivimi zasuki. In če se ne potrudimo, stalno jemo isto. In, priznajmo si, večinoma se pač ne potrudimo. Energijo raje vlagamo v delo. Ali v to, da bi delo dobili. Ali pa se nam preprosto ne ljubi iskati alternativ, češ, saj nam nič ne manjka. Zdaj pa se spomnite na trenutek v čakalnici, ko ste v neki reviji, ki je poprej nikdar niste brali, zasledili za vas povsem novo in izvirno misel. Pomislite na trenutek, ko je v avtu v frekvenco radia, ki ga poslušate, vskočila glasba z drugega, morda tujega radia in vas čisto vznemirila. Pomislite na film, ki je bil tako drugačen od ostalih, da ste si v dobi downloadanja in streamanja kupili kar DVD filma. Ali na povabilo prijateljev na koncert skupine, za katero do takrat niste slišali, pa ste s koncerta odšli bogatejši za majico z motivom te skupine. In pomislite na obed, ki vam je dal misliti, kako nezanimive jedi jeste vsak dan. Ste po teh doživetjih res še bili isti človek kot pred tem?

Kar nas obdaja, nas tudi oblikuje. In ko je to tako raznoliko, kot so nastopajoči na festivalu Glasbe sveta, se – tako se nadejamo organizatorji – vznemirljivosti, novosti zgodijo prej in raje, kot bi se sicer. Za to in zato smo se resnično potrudili. Že peto leto zapored.

Vljudno vabljeni na (ponovno) preobrazbo.

03o

Kategorija: Glasbe sveta 2016

Komentiranje ni mogoče