Habib Koité & Bamada – 5.8.

| July 18, 2014
 

Malijski virtuoz na kitari in pevec Habib Koité je eden izmed najbolj prepoznavnih in priznanih afriških glasbenikov. Z bendom Bamada, ki ga spremlja od leta 1988, je preigral več kot 1500 koncertov po vsem svetu. Povabljen je bil na najprestižnejše world music festivale in prireditve. Med drugim je nastopil tudi v izjemno priljubljeni ameriški televizijski oddaji Late night with David Letterman, v kateri sicer Afričani zelo redko dobijo priložnost. Njegovo prepoznavnost sta pomagala graditi tudi glasbena velikana Jackson Browne in Bonnie Raitt, ki ju je Koité prepričal s svojim edinstvenim glasbenim izrazom.

Potomec griotov, malijskih trubadurjev, ki so tradicije in modrosti prenašali iz roda v rod in pomagali vladarjem pri odločanju, združuje glasbo vseh etničnih skupin Malija. Glasbi, ki jo ustvarja, pravi danssa doso – danssa je ritem, ki je značilen za kraj Keyes, od koder izvira, doso pa je glasba malijskih lovcev, ki velja za eno najstarejših glasbenih tradicij Malija.

Preden ga je sprejel svet, se je Habib Koité izkazal doma: njegov prvi studijski posnetek Cigarette a bana je leta 1991 postal hit po vsej zahodni Afriki. Že s prvim albumom Muso Ko, izdanim leta 1994, je dosegel drugo mesto na evropski world music lestvici, z drugim Ma Ya pa pri vrhu iste lestvice ostal cele tri mesece – po vsem svetu je bilo sicer skupno prodanih več kot sto tisoč izvodov albuma. V več kot sto tisoč izvodih je bil prodan tudi njegov tretji album Baro.

Koité in Bamada se bodo pred gradom Kromberk ustavili v sklopu evropskega dela turneje, na kateri predstavljajo novi, čisto sveži album Soô.

Nastopajo:

Habib Koité – vokal in kitara
Abdoul Wahab Berthé – bas
Charly Auguste Coulibaly – klaviature, vokal
Issa Koné – kitara, banjo, vokal
Mama Koné – tolkala, calebasse

Uradna spletna stran

IMG_9574

 

Koite

Kategorija: Glasbe sveta 2014, Prejšnje edicije

Komentiranje ni mogoče