Svetlana Makarovič & Mar Django Kvartet – 6.8.2013

| July 17, 2013
 

Najbolj znana slovenska pravljičarka in vsestranska umetnica Svetlana Makarovič se zadnjih nekaj let posveča pisanju pravljic za odrasle. Taka je tudi lani izdana Balada o Sneguročki, v kateri se avtorica nasloni na starodavno rusko zgodbo. Lastnosti glavne protagonistke – dekleta, ki je prelepo, spočeto pa je bilo s posilstvom – naslikajo poanto pravljice: da se lepo poraja iz strašnega in da nato ob vsem lepem vedno znova pozabimo na gorje, ki se zato vedno znova ponovi. A zlo ni nepremagljivo, meni Makarovičeva: »Rešitev obstaja. Ponudi jo lahko umetnost, ki je bila vedno nad zlom.«

Poleg lepote zapisane besede, umetnici ni tuja niti uprizoritvena umetnost. Za Sneguročko je skupaj s kvartetom Mar Django pripravila edinstven literarno-glasbeni program, ki ga je opisala kot »darilo najžlahtnejši, najbolj zahtevni publiki«. Njeno pripoved bodo obogatile ruske baladne pesmi, izvedene tako, kot jih izvajajo ruski Romi.

Nastopajo: Svetlana Makarovič – pripovedovalka, Vitalij Osmačko – petje in kitara, Saša Olenjuk – petje in kitara, Matija Krečič – violina, mandolina, Nikola Matošič – kontrabas.

S. Makarovic 2 ver1S. Makarovic 4 popr1

Kategorija: Glasbe sveta 2013, Prejšnje edicije

Komentiranje ni mogoče