Trilok Gurtu Band – 20.8.2013 ob 21:00

| July 17, 2013
 

Indijski tolkalec Trilok Gurtu, ki je bil s strani BBC-jevega radijskega programa za resno glasbo trikrat predlagan za najboljšega ustvarjalca Azije, pred grad Kromberk prihaja predstaviti ploščo Spellbound.

Njegovo zadnje delo je posvečeno trobenti, ki se v različnih inačicah in različnih kulturah pojavlja že vsaj od leta 1500 pred našim štetjem. Pomembno vlogo ima glasbilo v vseh zvrsteh glasbe – klasični, popularni, jazzovski in etno glasbi.

Gurtu in vrhunski trobentači z vsega sveta, ki jih je povabil k sodelovanju, so po svoje odigrali nekatere uspešnice Dizzyja Gillespieja, Milesa Davisa in Dona Cherryja, posnete pa so tudi avtorske pesmi sodelujočih.

Plošča je edinstven izdelek. Ne zmeša samo indijske ritmike z ameriško jazzovsko tradicijo, ampak je v posnetkih čutiti tudi vpliv Evrope, ki je nekakšen Gurtujev drugi dom. Most med različnimi kulturami in celinami je sam jazz, ki je za Gurtuja nekakšen »univerzalen jezik, ki je kljub vsem svojim različnim dialektom govorjen in razumljen povsod po svetu«.

Nastopajo: Trilok Gurtu – tolkala in petje, Matthias Schriefl – trobenta, Jonathan Ihlenfeld Cuniado – bas kitara, Tulug Tirpan – klavir in klaviature.

foto: Jos L Knaepen

Trilok_press1

Kategorija: Glasbe sveta 2013, Prejšnje edicije

Komentiranje ni mogoče