Uršula Ramoveš in fantje z Jazbecove grape – 19.8.

| July 18, 2014
 

Predstavljajte si krave na idiličnem gorskem pašniku. Najprej pogledate eno, Micko. Pa drugo, Lisko. Idilično podobo skazi napoved, kaj ju čaka. Micka, ustreljena v glavo. Liska, ustreljena v glavo. Podobno grozi tudi drugim. Prizor, uporabljen v dokumentarnem feljtonu televizije Slovenije V ritmu volovske vprejge o Uršuli Ramoveš in fantih z Jazbecove grape, lahko služi kot prikaz pronicljivosti poezije Janeza Ramoveša, ki jo skupina uglasblja. Poglobitev v vsebino postavlja vprašanje, od kod so pesnik in tile, ki ga spremljajo. In hkrati tudi vprašanja, kdo in od kod smo sami, kako živimo.

Poezija, pisana in odpeta v narečni govorici Poljanske doline, je eden od prepoznavnih elementov skupine, ki letos obeležuje deseto leto skupnega ustvarjanja. Drugi so aranžmaji. Čeprav se Uršula in fantje naslanjajo na tradicijo slovenske ljudske glasbe, so (dis)harmonije večinoma pravo nasprotje tradicionalnemu in ustaljenosti. Še podprejo preizprašujočo, sarkastično, kritično, zabavno ali drugačno vsebino poezije.

Pred gradom Kromberk bodo izvedli pesmi, ki so jim z vseh do sedaj izdanih albumov najljubše. Nekakšnemu »best ofu« pa bodo sledile skladbe z zadnje plošče Talisman. Na njej so se Uršula Ramoveš in fantje z Jazbecove grape lotili popularnih popevk (kot je na primer Lili Marlen), ki jim je Janez spremenil besedila.

Nastopajo:
Uršula Ramoveš – petje
Joži Šalej – petje, harmonika, klavir
Metod Banko – petje, bršljanov list
Robert Jukič – bas
Janez Ramoveš – recitiranje

Uradna spletna stran

Ursula Ramoves in Fantje z Jazbecove grape / 15.9.2013

Kategorija: Glasbe sveta 2014, Prejšnje edicije

Komentiranje ni mogoče