Vinilvečeri 2016

| July 3, 2017
 

VINILVEČERI 2016 NA GRADU KROMBERK

Goriški muzej v sodelovanju s Kud Morgan iz Nove Gorice že osmo leto v mesecu juliju prireja glasbena predavanja Vinilvečeri. Tudi letos bodo ob torkih ljubitelji glasbe in lastniki vinilov imeli svoja predavanja na poljubno glasbeno temo. Edini pogoj, ki ga morajo zadostiti, je glasba, predvajana z vinila ali drugega analognega nosilca zvoka. V sedmih letih se je zvrstilo več različnih tem in vrsta zanimivih predavateljev, od glasbenih urednikov, pesnikov, glasbenikov, do “navadnih ljubiteljev glasbe”, naj naštejemo samo nekatere: Igor Vidmar, Brane Rončel, Tomaž Domicelj, Jure Longyka, Marko Vuksanovič, Drago Vovk, Sergej Randjelović, Jizah, Borja Močnik — Borka, Jure Potokar in drugi. Vsaki torek vzporedno s predavanji na stojnicah poteka še semenj rabljenih in novih vinilov ter raritet.

Letošnji predavatelji:

Dragan Bulič: Letos preminuli

Dragan Bulič, eden izmed veteranov Radia študent, tam je deloval od 1970-1973 leta, kasneje pa več kot 40 let glasbeni urednik na prvem programu Radia Slovenija. Legendarni voditelj radijske oddaje ŠTOS – Še v torek obujamo spomine (ex-SOS). Trenutno uživa zasluženo »penzijo« in veselo obiskuje številne koncerte. Poslušali bomo glasbo letos preminulih velikanov glasbe, naj omenimo samo dva: David Bowie in Prince.

Mario Batelič: Tropicália

Mario Batelić je od leta 1993 dejaven kot glasbeni kritik in publicist ter prevajalec glasbene publicistike. Objavljal je v številnih časopisih tako splošnih (Delo, Deloskop, Dnevnik, Stop) kot specializiranih (Muska, Radio Študent, Odzven; pri slednjem je bil v. d. glavnega urednika). Je član glasbene redakcije Radia Študent, kjer od leta 2003 ureja in vodi tedensko oddajo Globaluna, ki se posveča tradicionalnim glasbam (»etnu«) v vseh možnih preoblekah. Sodeluje s festivalom Jazz Cerkno kot programski sodelavec in pisec besedil, slednje pa je počel tudi za Ljubljanski jazz festival in Drugo godbo. Tropicália, večer brazilske glasbe.

Igor Bašin — Bigor: Poslušalnica 69

Gost tretjega julijskega večera vinilnih plošč na Kromberškem gradu bo glasbeni kritik in publicist Igor Bašin, ki se udejstvuje tudi kot jahač plošč BIGor. Z izbranimi ploščami bo predstavil Poslušalnico 69, klubski eksperiment, ki se odvija enkrat na mesec v Gali hali na Metelkovi v Ljubljani in kjer glasbeni kurator vnaprej ponudi v obtok 69 albumov, s katerih si občinstvo »zmiksa« svoj večer. V šestih sezonah so se v Poslušalnici 69 zvrstili znani in manj znani DJ-i in predvsem ljubitelji, negovalci in navdušenci glasbe. Kako je prišlo do ideje za ta klubski večer in kaj sploh je Poslušalnica 69, bo z besedo in glasbo ponazoril v živo, pri tem bodo lahko aktivno sodelovali tudi obiskovalci in poslušalci sami.

Zvone Tomac: Inštitucija – The Allman Brothers Band

Glasba mu je od nekdaj krojila življenje, tako je že konec sedemdesetih vrtel glasbo v Delavskem domu v Kranju, kjer se je vsak konec tedna ob njej zabavalo po več sto ljudi. Glasbeno znanje je nabiral tudi v znanem kranjskem Klubu ljubiteljev glasbe. Konec osemdesetih let se je na radiu Žiri prvič srečal z radijskim etrom. Potem je bil na vrsti radio Kranj, leta 1991 televizijska hiša Kanal A, kmalu zatem TV Slovenija in kakšno leto kasneje še Radio Slovenija. Danes dela kot glasbeni urednik na prvem programu nacionalnega radia, na Valu 202 ima že več kot 15 let oddajo “Vzhodno od rocka” in na radiu Koper že več kot pet let oddajo Crossroad. Vedno je bil zvest analognim nosilcem zvoka in jih že dolga leta tudi zbira; v njegovi zbirki je že prek 15.000 naslovov. LP plošče, singli in magnetofonski trakovi so njegova družba in z njimi preživlja zadnjih petintrideset let… Predstavil bo The Allman Brothers Band, njihovo glasbo in vpliv na južnoameriški rock.

Vinil2

Kategorija: Vinilvečeri

Komentiranje ni mogoče