Paolo Fresu & Daniele Di Bonaventura – 06.08.

| July 20, 2018
 

Paolo Fresu je študij instrumenta začel že v 11. letu starosti v glasbenem orkestru svoje domače vasi. Po različnih izkušnjah na področju popularne glasbe leta 1980 odkrije jazz in začne delovati kot profesionalni glasbenik leta 1982, ko začne snemati za RAI pod vodstvom Bruna Tommasa in se udeležuje seminarjev na festivalu Siena Jazz. Leta 1984 diplomira iz trobente na Konservatoriju v Cagliariju in istega leta prejme nagrade RadioUno jazz, Musica jazz in RadioCorriere TV kot najobetavnejši jazz talent v Italiji.

Paolo Fresu & Daniele Di Bonaventura 2015 (foto@roberto cifarelli)2

Poleg poučevanja na vrsti pomembnejših italijanskih in mednarodnih šol se lahko pohvali še s številnimi sodelovanji z najvidnejšimi predstavniki afroameriške glasbe v zadnjih 30 letih, kot so: E. Rava, A. Salis, E. Pieranunzi, G. Gaslini, GL. Trovesi, A. Romano, G. Ferris, J. Taylor, K. Wheeler, P. Danielsson, J. Christensen, G. Mulligan, B. Brookmayer, D. Liebman, K. Berger, D. Holland, R. Beirach, J. Zorn, J. Abercrombie, H. Merril, R. Towner, R. Galliano, M. Portal, T. Gurtu, J. Lee, Gunther Schüller, P. McCandless, J. Hall, L. Soloff, Ralph Towner, Gil Evans Orchestra, Toots Thielemans, itd.Posnel je več kot tristo petdeset plošč, od katerih več kot osemdeset pod svojim imenom ali v sodelovanju z mednarodnimi glasbeniki (za francoske, nemške, japonske, španske, nizozemski, švicarske, kanadske in grške znamke).

Vedno več je tudi še trajajočih sodelovanj, med katerimi velja izpostaviti duet z Urijem Cainejem, sodelovanje s Carlo Bley in Steveom Swallowom ter posrečeno srečanje z Ralphom Townerjem, ki mu je omogočil dostop do kroga priznane in prestižne znamke ECM, ki je objavila čudovito delo Mistico Mediterraneo z Danielem Di Bonaventuro in večglasnim zborom A. Filetta. Trenutno sodeluje v mednarodnih projektih, in sicer v triu z Richardom Gallianom in švedskim pianistom Janom Lundgrenom (“Mare Nostrum”) ter vrsti novih pustolovščin z novimi vidnimi predstavniki mednarodne jazz scene, kot so: Omar Sosa, Gianluca Petrella, Manu Katché, Eivind Aarset in Dave Douglas. Zanimivi so tudi projekti z priznanimi osebnostmi italijanskega literarnega in gledališkega sveta (Ascanio Celestini, Lella Costa, Stefano Benni, Milena Vukotic). Aktivno sodeluje pri mnogoštevilnih projektih, zaradi česar vsako leto našteje več kot dvesto koncertov na vseh koncih sveta. Živi v Parizu, Bologni in na rodni Sardiniji.

Paolo Fresu – trobenta, elektronika
Daniele Di Bonaventura – bandeon, elektronika

http://www.paolofresu.it/

Kategorija: Glasbe sveta 2018, Prejšnje edicije

Komentiranje ni mogoče