Vinilvečeri 2017

| May 14, 2018
 

VINILVEČERI 2017 NA GRADU KROMBERK

04. julij ob 21. uri: Brane Rončel - Keith Jarett
11. julij ob 21. uri: Matevž Šalehar Hamo - Auerbachov blues (Black keys)
18. julij ob 21. uri: Jure Potokar - Azra
25. julij ob 21. uri: Marko Doles - Single šlagerji 50.-70. let

Goriški muzej v sodelovanju s Kud Morgan iz Nove Gorice že deveto leto v mesecu juliju prireja glasbena predavanja Vinilvečeri. Tudi letos bodo ob torkih ljubitelji glasbe in lastniki vinilov imeli svoja predavanja na poljubno glasbeno temo. Edini pogoj, ki ga morajo zadostiti, je glasba predvajana z vinila ali drugega analognega nosilca zvoka. V osmih letih se je zvrstilo več različnih tem in vrsta zanimivih predavateljev, od glasbenih urednikov, pesnikov, glasbenikov, do “navadnih ljubiteljev glasbe”, naj naštejemo samo nekatere: Igor Vidmar, Dragan Bulič, Tomaž Domicelj, Jure Longyka, Zvone Tomac, Marko Vuksanovič, Drago Vovk, Sergej Randjelović, Jizah, Borja Močnik — Borka, Igor Bašin in drugi. Vsaki torek vzporedno s predavanji na stojnicah poteka še semenj rabljenih in novih vinilov ter raritet.

Letošnji predavatelji:

Brane Rončel

Brane Rončel je slovenski publiki znan predvsem po televizijski oddaji Izza odra, ki so jo na nacionalni televiziji predvajali celih 18 let, ter številnih drugih radijskih oddajah na Radiu Maribor, Valu 202,Radiu Študent, MARS, Radiu Koper…. V njegovi oddaji je gostovalo mnogo vidnejših predstavnikov svetovne glasbene scene. Bil je tudi umetniški vodja jazz festivala v Mariboru in Ljubljani. Poslušali bomo glasbo Keith Jaretta, ameriškega klasičnega in jazz pianista, med drugim znanega tudi po sodelovanju z Miles Davisom.

Matevž Šalehar Hamo

Matevž Šalehar Hamo, glasbenik, ljubitelj glasbe in življenja. Na slovensko glasbeno sceno je stopil leta 1997, ko sta z bratom Mihom Šaleharjem ustanovila rock bend Babewatch, v katerem je Hamo deloval kot vokalist, kitarist ter avtor glasbe in besedil. Po razpadu Babewatch, ga med letom 2004 in 2008 opazimo tudi, kot glasbenega urednika na oddaji Tistega lepega popoldneva, kasneje pa kot producenta, scenarista  in glasbenega urednika na televizijski uspešnici »As ti tud not padu«, kjer piše besedila za Jurija Zrneca in Lada Bizovičarja. Na glasbenih odrih je v tem obdobju opazen kot kitarist še danes dejavne blues zasedbe Mojo Hand. Leta 2005  nastane blues-rock zasedba Tribute 2 Love, ki se je pozneje preimenuje v Hamo & Tribute 2 Love in pod tem imenom deluje še danes. Poslušali bomo blues Dana Auerbacha in njegove vzporednice z Johnom Lee Hookerjem.

Jure Potokar

Gost tretjega julijskega večera vinilnih plošč na Kromberškem gradu bo Jure Potokar, avtor štirih pesniških zbirk (Aiton, Pokrajina se tu nagiba proti jugu, Ambienti zvočnih pokrajin in Stvari v praznini), prevajalec več kot osemdesetih knjig, med njimi Salmana Rushdija, Jacka Kerouaca, J. M. Coetzeeja, Niyija Osundare, Orhana Pamuka, Henryja Millerja, Leonarda Cohena, Josepha Broskega, Gore Vidala, Patti Smith itd.  V času študija sodelavec in glasbeni urednik Radia Študent, pozneje redaktor in glasbeni urednik na Radiu Glas Ljubljane. Ko je vodil Center interesnih dejavnosti mladih, je odprl sloviti klub K4 na Kersnikovi in v njem kot tudi zunaj njega vrsto let organiziral različne džezovske koncerte, še posebej pa Drugo godbo, pri pripravi katere je sodeloval skoraj od začetka. Razen nekaj več kot dveh let na Glasu Ljubljane in približno ravno toliko v K4 je večino življenja »na svobodi« in poleg prevajanja skuša preživeti tudi s pisnim spremljanjem popularno glasbene produkcije, v zadnjih desetletjih zlasti džeza. Eseje, recenzije plošč in koncertov je redno objavljal v Teleksu, Naših razgledih, Dnevniku, Muski, Poletu, Pogledih in na TV Sloveniji, za katero je dolga leta prevajal tudi večino glasbenega programa.  Na letošnji Vinilvečerih nam bo predstavil eno najvplivnejših jugoslovanskih novovalovskih zasedbo iz 80. let in jugoslovanske rock scene nasploh Azra.

Marko Doles

Marko Doles je bobnar pri skupini Ana Pupedan, s katero nastopa že petindvajset let. Dobro desetletje deluje tudi v okviru Radia Študent kot glasbeni opremljevalec, tonski tehnik in raziskovalec popularne glasbe na tleh bivše skupne države. Je tudi del ekipe Nedeljske šlagerice, oddaje na Radiu Študent, ki brska po fenomenu bolj ali manj pozabljenih šlagerjev. Kot etnolog in kulturni antropolog deluje v okviru Muzeološko tehničnega laboratorija Radia Študent, kjer skupaj z Andražem Magajno razvijata orodja in metodo poimenovano radijska etnografija s katero raziskujeta radijski medij in fenomene popularne kulture.

Single šlagerji (iz domače skrinje)
Na podlagi podedovane zbirke plošč bo skušal v pesmi in besedi ujeti duh časa med 50. in 70. leti, ko so bile single plošče to, kar je danes YouTube.

Viniljpg

Kategorija: Prejšnje edicije, Vinilvečeri

Komentiranje ni mogoče