Vinilvečeri 2018

| July 11, 2018
 

Vinilplakat2018_1

Goriški muzej v sodelovanju s Kud Morgan iz Nove Gorice že deseto leto v mesecu juliju prireja glasbena predavanja Vinilvečeri. Tudi letos bodo ob torkih ljubitelji glasbe in lastniki vinilov imeli svoja predavanja na poljubno glasbeno temo. Edini pogoj, ki ga morajo zadostiti, je glasba predvajana z vinila ali drugega analognega nosilca zvoka.

V devetih letih se je zvrstilo več različnih tem in vrsta zanimivih predavateljev, od glasbenih urednikov, pesnikov, glasbenikov, do “navadnih ljubiteljev glasbe”, naj naštejemo samo nekatere: Brane Rončel, Igor Vidmar, Dragan Bulič, Tomaž Domicelj, Jure Longyka, Zvone Tomac, Marko Doles, Drago Vovk, Jure Potokar, Jizah, Borja Močnik – Borka, Igor Bašin in drugi. Vsaki torek vzporedno s predavanji na stojnicah poteka še semenj rabljenih in novih vinilov ter raritet.

Letošnji predavatelji:

- Luka Zagoričnik

Že več kot dvajset let kot glasbeni kritik, urednik, novinar, esejist, predavatelj, moderator, založnik, organizator koncertov in kurator deluje v domačem glasbenem prostoru, njegova udejstvovanja pa vpenja tudi v mednarodne vode. Njegovo delo zajema tako tiskane medije (revije, časopise, tednike in različne publikacije, tudi knjige), spletne medije, radio in televizijo. Kot glasbeni kritik je in še vedno piše za revijo Muska, Mladina, Delo, Radio Študent, Odzven, Program ARS in RTV Slovenija. Polje njegovega delovanja je široko in se vpenja tako v raznolike sfere popularne glasbe, kot v polje jazza, improvizirane glasbe, sodobne klasične glasbe in uveljavljanj ter refleksije sodobnih, novih glasbenih in zvočnih praks, kot so zvočne instalacije, zvočna umetnost in audiovizualna umetnost, ki obstajajo na križiščih sodobnih umetniških praks in glasbe. Že več kot dvajset let dela na Radiu Študent kot glasbeni kritik in voditelj oddaj, novinar in glasbeni urednik. Trenutno že več let urednikuje spletni glasbeni reviji Odzven, ki obstaja v okrilju SIGIC-a in se široko in na različne načine osredotoča predvsem na domačo glasbeno sceno, tako preko kritik, esejistike, novinarskega dela, kot širše promocije in refleksije domače glasbene ustvarjalnosti v tujini. Tako je v okrilju SIGICA in prej v okrilju Radia Študent pripravil in vodil številne delavnice ter module glasbeno-kritiškega pisanja ob kolegih Gregorju Pompetu, Igorju Bašinu in Primožu Trdanu. Hkrati predava na teme popularne glasbe, zgodovine domače popularne glasbe na številnih domačih in  mednarodnih festiivalih in inštitucijah (predaval je v Avstriji, Švici, Cipru, na Slovaškem, Bosni in Hercegovini,…). Več let je na RTV Slovenija vodil in kot novinar soustvarjal oddajo Sobotna noč, sedaj pa že več let sodeluje v oddaji Aritmija, kjer je uvedel formo televizijskega komentarja- kritike. Je avtor dveh radijskih oddaj za sodobno in eksperimentalno glasbo na Radiu Študent in 3. programu Radia Slovenija (Program ARS). Z organiziranjem koncertov, zvočnih dogodkov in predavanj (v Galeriji kapelica cikel Bitshift in za festival Sonica in cikel Sonica Series v okrilju MoTA- Muzej tranzitornih umetnosti), kot založnik (založba L’innomable) močno sokroji in reflektira sodobna tovrstna ustvarjanja doma in jih vpenja v tujino. Kot kritik in poznavalec je velikokrat gost ali voditelj okroglih miz, radijskih in televizijskih oddaj o različnih glasbenih temah in se kot kritik ter urednik ves čas aktivno in intenzivno vpenja v sodobno problematiko glasbene scene pri nas.

Pojasnil nam bo razlike med free jazzom, svobodno improvizacijo in eksperimentalno sodobno glasbo.

- Andrej Pauer

Andrej Pauer je imel srečo, da mu je oče že za dvanajsti rojstni dan kupil vinil-ploščo z jazz glasbo, ki ga je zapeljala v prav poseben svet. Vedno je rad poslušal sodobno glasbo, najraje pa jazz, od Glen Millerja do sodobnikov. Raziskoval je tudi razvoj jazza, pa bluesa, folka, countrya, rock’n'rolla, R&Bja.

Ob 10. obletnici vinil večerov na Kromberškem gradu bomo poslušali kratek in zabaven pregled diskoteke iniciatorja Vinilvečerov Andreja Malniča, ravnatelja Goriškega muzeja; folk, etno, blues, rock,…

- Boris Bradač

Svojo “glasbeno pot” začne kot pozoren poslušalec, nato sledi dvajset let sodelovanja z različnimi radijskimi postajami, od prvega Radio Fragola v Trstu, do zadnjega, Radia Koper. Ves čas tudi piše glasbene kritike za Primorske Novice. Sodeluje pri oblikovanju ovitkov za plošče, zadnji za Tinkaro Kovač. V svojem dosjeju ima tudi najmanj deset let delovanja v Koprskem MKC-ju.

Spregovoril nam bo o hrupu v umetnosti.

- Sergej Randjelović

Glasba ga spremlja celo življenje, saj že od malih nog z veseljem vpija vse zvoke, ki ga obkrožajo. Je samozaposleni samouk, ki ostaja zvest samemu sebi in cel čas stremi k dvigu poslušalčeve kulture.

http://sergejrandjelovicrunjoe.blogspot.com/

Sedem veličastnih. Sprehodili se bomo po glasbeni zakladnici nekaterih naših največjih skladateljev in aranžerjev. Ati Soss, Bojan Adamič, Jože Privšek, Janez Gregorc, Mojmir Sepe, Jure Robežnik in Boris Kovačič. Pa naj še kdo reče, da slovenci nimamo dobre glasbe!

Kategorija: Vinilvečeri

Komentiranje ni mogoče